Speelnatuur

Home » Wat maakt ons bijzonder? » Speelnatuur

Speelnatuur

Vanuit onze visie op spelend leren in combinatie met de ateliers en het bewegend leren, hebben wij in samenwerking met In4Outdoor een speelnatuur op ons schoolplein gerealiseerd.

Waarom een speelnatuur?

Kinderen die op een groen schoolplein spelen zijn meer geconcentreerd als ze weer in de groep terug komen. Een uitdagend groen schoolplein is beter voor de concentratie. Deze bevindingen zijn gestoeld op de ervaringen uit de Scandinavische landen, waar deze visie al langer gevolgd wordt. Doordat wij een speelnatuur hebben kunnen onze kinderen natuurlijk spelen.

Wat is natuurlijk spelen?

Natuurlijk spelen is voornamelijk spelen met los materiaal uit de natuur. Speeltoestellen zijn leuk, maar minder belangrijk, want met los materiaal kunnen kinderen iedere keer weer iets anders bedenken. Los materiaal uit de natuur heeft de grootste speelwaarde.

Zo hebben wij modderkeukens, waar de kinderen met blaadjes, besjes, takjes steentjes en grassprieten bijvoorbeeld de lekkerste gerechten kunnen maken. Dit noemt men ook wel spelen met speelaanleidingen en dat is natuurlijk spelen!

Spelen is belangrijk omdat:

Natuureducatie vanuit het natuuratelier

Wij willen onze kinderen laten beleven hoe leuk, gezond én belangrijk de natuur is. Dit leren onze kinderen in het natuuratelier. Hier voeren ze activiteiten uit en leren ze door zelf te doen en ervaren. Denk hierbij aan zaaien en oogsten in onze tuinkas, maar ook het onderhouden van onze speelnatuur samen met Erik van Leef je Tuin. Erik leert de kinderen over de planten en struiken en hoe ze hier zo goed mogelijk voor kunnen zorgen.

Daarnaast heeft Jasper de Ruiter prachtige educatieve borden voor onze speelnatuur gemaakt. Zo kunnen de kinderen alles wat ze zien en horen op het plein direct terug vinden op de platen.

Mini voedselbos

Achter de speelheuvel hebben wij een voedselbos gecreëerd. Een voedselbos is een eetbare bostuin. Het is heel duurzaam en natuurlijk ook heel leerzaam. Onze kinderen kunnen door het voedselbos lopen en van alles ontdekken. Zo staan er fruitbomen, bessenstruiken en kruidenplanten. Onze kinderen leren te zorgen voor het voedselbos en ze kunnen oogsten en vervolgens proeven, ruiken en eten.

Buitenatelier

Tevens is er een buitenatelier gerealiseerd. In het buitenatelier worden atelierlessen gegeven. Denk hierbij aan timmeren, schilderen, maar ook bewegend leren. Het buitenatelier heeft sterke, verrijdbare ateliertafels waaraan de kinderen kunnen werken. Bij mooi weer kan dit volledig in de buitenlucht, eventueel onder het schaduwdoek. Bij wat minder weer kan dit ook overdekt.